Gratulerer Haraldsvang - årets livsgledesykehjem!

Haraldsvang - årets livsglededsykehjem

Fra venstre: Inger Johanne Hjelmen (fra Livsgledeorganisasjonen) , Maria Rørtveit, Astrid Håland, Herdis Tjøsvoll og Elin Folkvord. (Foto: Miriam Jørgensen)

Prisen er et bevis på at Haraldsvangs systematiske mangfoldarbeid over tid, sammen med et kontinuerlig fokus på beboerenes åndelige og eksistensielle behov, er blitt lagt merke til langt ut over fylkets grenser.

-Prisen er en hyllest til de ansatte. De fokuserer på å skape gode øyeblikk for den enkelte pasient. Haraldsvang har stort fokus på mangfoldighet, både blant de ansatte og pasientene.

Det var en stolt enhetsleder Astrid Håland som tok imot prisen fra Livsgledehjemrådet; hjerteformet plakett og innrammet begrunnelse for hvorfor de er kåret som vinnere, samt 25 000 kroner som kan nyttes til videre livsgledearbeid.

Herdis Tjørsvoll og Maria Rørtveit er representanter i Haraldsvangs livsgledergruppe. De var ikke mindre krye:

-Det oppleves ærefullt å vinne, særlig at det skjer allerede det første året vi er sertifisert som livsgledesykehjem. Vi er stolte. Prisen gjør at man føler man gjør mye riktig.

Livsgledegruppen selv får mye ros fra øvrige ansatte.

-Jeg er stolt over at Haraldsvang har vunnet pris, særlig stolt over medlemmene i livsgledegruppen som har lagt ned mye arbeid i dette. Det har gjort at alle ansatte har kunnet følge opp livsgledearbeidet, sier ansatt ved Haraldsvang Anette Vanglo.

Ordføreren: Godt å jobbe på sykehjem i Haugesund

Som seg hør og bør når en kommunal virksomhet vinner en gjev pris møtte også ordfører i Haugesund Nils Konrad Bua opp med kjede og tale. Det var ikke første gangen han var der.

-Jeg besøkte Haraldsvang på julaften og opplevde da de ansattes medmenneskelighet og evne til å se den enkelte pasient. Jeg følger livsgledegruppen i Haugesund på Facebook og synes det er kjekt å se alle aktivitetene som utføres.

Prisen fører til økt yrkesstolthet hos de ansatte. Det er vanskelig å få helsepersonell til å jobbe innen eldreomsorg. Dette kan bidra til å vise at det er godt å jobbe på sykehjem i Haugesund

Ordføreren i Haugesund
En stolt ordførerer Nils Konrad Bua var full av godord over arbeidet som blir lagt ned av de ansatte ved Haraldsvang (Foto: Miriam Jørgenensen)

Rask suksess

Haraldsvang ble sertifisert som livsgledesykehjem høsten 2023, men har hatt fokus på de 9 livsgledekriteriene som ligger til grunn for slik sertifisering i lang tid.

Livsgledekriteriene
Kriteriene for å bli et livsgledesykehjem henger som en godt synlig påminnelse på Haraldsvangs oppslagstavle

Hvert år velges ett av kriteriene som særskilt fokusområde som også danner kriteriet for livsgledeprisen det året.

For 2023 var det kriteriet «Virksomheten skal legge til rette for musikk, kultur og ivaretagelse av åndelige behov». Kriteriet ble samlet under emneknaggen #Livsgledemangfold – og vinneren ble Haraldsvang.

I sin begrunnelse vektlegges særlig hvordan virksomheten er bevisst i det å møte den enkelte beboeres åndelige og eksistensielle behov, og hvordan den personsentrerte tilnærmingen til disse behovene er viktig og skal være gjeldende for alle involverte – uavhengig av de ansattes egen personlige meninger, verdier og tro.

-Det beskrives en gjennomgående systematisk jobb rettet mot veldig mange deler av dette mangfoldige arbeidet, skriver Livsglederådet på plaketten.

Som eksempler på det systematiske arbeidet trekker rådet frem årshjul for kompetanseheving for ansatte, handlingsplaner og risikovurderinger, internopplæring og forskjellige metoder som skal sikre en respektfull og ærbødig måte å jobbe med denne problemstillingen på.

Sistnevnte innebærer blant annet etisk refleksjon satt i system, tiltakskort som ansatt kan bruke bla. med nøkkelsetninger fra forskjellige religioner, eksistensielle spørsmål, og kontaktinfo til interesseorganisasjoner.

Også samspill med lokalmiljøet og vektlegging av uteområdet trekkes frem:

Haraldsvang er gode på å benytte lokalmiljøet i Haugesund som de i stor grad trekker inn som samarbeidspartnere for å dekke den enkelte beboer sitt behov. Dette brukes også bevisst som kompetansehevende tiltak til ansatte.

Anerkjennelse for hele kommunen

Haugesund kommune som arbeidsgiver skal ha sin del av æren for at Haraldsvang ble tildelt prisen for årets livsgledehjem.

I begrunnelsen heter det blant annet at kommunen utviser en bred satsning rundt tematikken mangfold:

-Det er tydelig et satsningsområde både i kommuneplaner til Haugesund kommune, Kommuneplaner som skal sikre rett til ikke å bli diskriminert for bla. Kjønn, identitet og livsvalg. Det er blant annet laget en handlingsplan for personer med minoritetsbakgrunn og pasienter som er LHBTQ+

Kongens bursdag
Livsglede kan være en skål på kongens bursdag (Foto: Privat)
Pinnebrød
..eller å steke pinnebrød ute sammen med beboere og ansatte (Foto: Privat)
Lappesteking
...eller lappesteking med de godluktene og minnene den bringer med seg (Foto: Privat)
Høner
eller å tilbringe tid sammen med frittgående høner.. (Foto: Privat)